...Music connects

Djembe reparatie

World Music Department verzorgt al ruim 18 jaar vakkundige reparaties aan djembe's en doundouns. Wij gebruiken alleen de beste materialen en vellen om uw djembe of doundoun weer in top-conditie te brengen en zelfs te verbeteren.

Services

Wij bieden de volgende services:

 • Ringen op maat maken
 • Speelrand afvlakken en afronden
 • Reparaties van barsten en afgebroken segmenten
 • Behandeling van de ketel met een speciale lijnoliemix
 • Draaghandvat en voetbescherming aanbrengen
 • Diverse randafwerkingen zoals;  overlappende geschoren of ongeschoren haar-rand, of bijgesneden/ingedraaid.

Naar boven

Afspraak maken

Wanneer u uw djembe of doundoun door ons wil laten repareren, dan verzoeken wij u hiervoor een afspraak met ons te maken.
Wij hebben een werkplaats en geen winkel met vaste openingstijden.
Bel 06-23824316 wanneer u de djembe of doundoun langs wilt komen brengen.
Naar boven

Reparatie en kosten

Wanneer u de djembe of doundoun langs brengt, bekijken we in welke staat de ringen, koord en hout zijn.
Vervolgens adviseren we u wat het beste is om uw djembe weer in goede conditie te krijgen.
Als blijkt dat de djembe wat ons betreft een reparatie niet waard is, dan zijn we daar ook eerlijk over.
Gemiddeld kost een reparatie rond de €90 en is verder afhankelijk van wat nodig is en uw wensen.

Voor een volledige nieuwe bespanning duurt een reparatie ongeveer twee weken.
Dit heeft te maken met de droogtijd van het vel, dat geweekt in water opgespannen dient te worden en de afwerking met nabespanning.
Voor een doundoun geldt 3 weken. Wij bellen u op zodra de djembe of doundoun gereed is.


Naar boven

Zelf repareren

Wanneer u geduldig bent en handig genoeg, dan kunt u ook zelf uw djembe repareren.
Maakt u zich er wel van bewust, dat het bespannen van een djembe een intensief karwei is en u ook over de nodige fysieke kracht en geduld dient te beschikken om tot een goed resultaat te komen.
Wij raden u daarom aan onze handleiding goed door te nemen voordat u de afweging maakt de reparatie zelf uit te voeren.
Naar boven

Stemmen

Het stemmen van de djembe wordt nogal eens vergeten door minder ervaren spelers.
Bij de aanschaf van een djembe is dat meestal nog niet gebeurd.
Om een mooie klank uit uw djembe te halen, zoals uw djembeleraar dat bijvoorbeeld doet, is natuurlijk vaardigheid in speeltechniek vereist,
maar evenzo belangrijk is de stemming, ofwel de spanning van het vel. Bij een goede spanning op het vel wordt het ook een stuk makkelijker om een goede speeltechniek te ontwikkelen.

Het stemmen van de djembe gebeurt met het maken van de zogenaamde diamant steken, ook wel 'Mali weave' genoemd. Er zijn twee soorten, namelijk de "enkele" en de "dubbele". De enkele diamantsteek is verreweg de meest toegepaste, omdat deze vrij gemakkelijk is en er minder kracht voor nodig is om de steek te leggen. Alhoewel de dubbele diamant steek minder wordt toegepast, omdat weinig mensen deze kennen, is dit in feite de oorspronkelijke diamantsteek. Deze 'dubbele' variant zie je wel al vaker terug komen. Vooral bij de meer gevorderde spelers die deze techniek weer van de Afrikaanse meesters overnemen.

Voordat je begint met het leggen van de knopen, is het zaak dat de djembe goed doorgespannen is.
Je kunt dit controleren door tussen duim en wijsvinger, twee naast elkaar liggende verticalen ( koord van de bovenste naar de onderste ring )in het midden naar elkaar te knijpen. Wanneer een djembe goed doorgespannen is moet u flink knijpen. Kost dit geen enkele moeite, dan dient de djembe alsnog goed doorgespannen te worden met behulp van een stok (zie de reparatie handleiding). Wanneer je toch begint te knopen, ondanks dat de spanning te laag is, dan ben je eigenlijk alleen de overige rek uit het koord aan het halen, terwijl je dan na twee tot drie ronden knopen pas aan het stemmen bent (spanning op het vel verhogen).
Op de volgende pagina's geven wij met foto's aan hoe het stemmen in zijn werk gaat:


Naar boven

Onderhoud en tips

Om een djembe in goede conditie te houden, zijn de volgende zaken van belang:

 • Leg een djembe of doundoun nooit een lange tijd op z'n zij, wanneer een djembe of doundoun lange tijd op zijn zij ligt, kan de ketel langzamerhand ovaal worden.
 • Berg een djembe nooit op in vochtige ruimten zoals garage, kelder, tuinhuisje etc. Het vel kan gaan schimmelen en ook de houten ketel zou kunnen gaan barsten doordat deze vocht opneemt en in drogere tijden weer gaat krimpen. Door deze wisselwerking ontstaan er barstjes in het hout die steeds groter worden. Het beste voor de djembe is om deze gewoon in de huiskamer te plaatsen waar de temperatuur en vochtigheidsgraad vrij constant zijn.
 • Plaats een djembe nooit dichtbij een warmtestralend voorwerp of lang in de felle zon. Het vel kan teveel uitdrogen waardoor deze kwetsbaarder wordt en hoog gespannen vellen kunnen spontaan scheuren, vooral wanneer de djembe is gespannen met het rek vrije dynema koord.
 • Behandel het vel met geen enkel middel, bijvoorbeeld omdat het er droog uit ziet, hou het vel altijd droog.
 • Wanneer de djembe flink hoog gespannen is met diamantsteken, bijvoorbeeld voor een optreden, dan is het verstandig de djembe na gebruik weer iets te ontspannen, door simpelweg weer een aantal steken weg te nemen (zie stemmen).
 • Om het hout te beschermen tegen intrekken van vocht of uitdroging, waardoor barsten kunnen ontstaan, is het een goede zaak om deze van tijd tot tijd te behandelen. Je kunt hiervoor gewoon meubelolie of -was gebruiken zoals teakolie, of bijenwas. Het laatste raden wij eigenlijk af, omdat een waslaag alleen de oppervlakte afsluit en waterafstotend maakt. Uiteindelijk vervuilt de waslaag die moeilijk weer te verwijderen is.
  Zelf gebruiken wij een mix van lijnolie en terpentijnolie. Dit trekt goed in onbehandeld kaal hout, is niet vettig en geeft na uitwrijven niet af. En niet onbelangrijk! Het zijn beiden natuurproducten. Lijnolie wordt gewonnen uit lijnzaad en terpentijnolie uit hars van naaldbomen. Terpentijnolie is net als tea-tree olie schimmelwerend en heeft een aangename geur. Gebruik 1 deel terpentijnolie op twee delen gekookte lijnolie. Beiden zijn te koop bij doe 't zelf zaken, antiekwinkels of verfwinkels.

Naar boven